

Ruszył Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej. Zdjęcia tradycyjnych potraw, produktów i napojów z regionu można przesyłać do 31 marca. Jest o co walczyć. Na laureatów czekają nagrody o wartości 40 tys. zł.
Mazowsze może pochwalić się wieloma produktami tradycyjnymi. Wśród nich są m.in. fafernuchy, pańska skórka, sójka mazowiecka, jabłka grójeckie, papryka przytycka, miód kurpiowski, syrop z mniszka z Puszczy Mariańskiej, piwo kozicowe czy ser kozi twarogowy z Cegłowa. Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych z województwa mazowieckiego znajduje się już 170 produktów i potraw. Kolejne ponad 240 smakołyków zostało nagrodzonych w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Kuchnia regionalna jest także głównym tematem Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej.
Zdjęcia można nadsyłać w dwóch kategoriach:
- „Lista Produktów Tradycyjnych”, w której można zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy, produktu lub napoju wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza; https://www.gov.pl/web/rolnictwo/woj-mazowieckie,
- „Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”, w której można zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia produktu lub napoju nagrodzonego Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Zgłoszenia należy przesłać drogą elektroniczną na adres e-mail fotografiakulinarna@mazovia.pl do 31 marca 2025 r.
Regulamin, formularz i szczegółowe informacje są dostępne na stronie internetowej https://mazovia.pl/pl/konkursy/ruszyla-viii-edycja-mazowieckiego-konkursu-fotografii-kulinarnej.html
Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego,