Co jedzą zwierzęta w Warszawskim ZOO i w jakich ilościach

W Warszawskim ZOO karmimy ok. 12,5 tysiąca zwierząt, przedstawicieli nieco ponad 500 gatunków (licząc wszystkie ryby i niektóre bezkręgowce) – od małych skorupiaków – artemii, żywiących się sprowadzanymi z zagranicy glonami (które same notabene są potem pokarmem dla narybku, m.in. młodych koników morskich), po zwierzęta naprawdę duże, takie jak żyrafy czy słonie. W żywieniu zwierząt w ogrodzie zoologicznym stosujemy szeroka gamę pasz, znacznie większa od zestawu pasz stosowanych w hodowli zwierząt domowych czy gospodarskich. Na pokarmy dla zwierząt wydajemy rocznie ok. 1,3 mln zł.
Lista produktów jest naprawdę długa, ma 12 stron i aż 480 pozycji. Wiele artykułów kupujemy przez cały rok, niektóre sezonowo: latem np. owoce sezonowe, zimą np. rukolę, roszponkę. Z kolei inne w zależności od potrzeb np. kiedy zachodzi konieczności odchowu młodych, czy występują wskazania zdrowotne – mleko, mieszanki mlekozastępcze, różnego rodzaju dodatki paszowe (witaminy, probiotyki itd.), bądź jako urozmaicenia diety zwierząt – np. miód, dżemy, owoce suszone, jogurty. Lista produktów obejmuje artykuły typowe, np. siano, marchew, pietruszka, ogórki, pomidory, jabłka, gruszki, ziarna i nasiona (owsa, pszenicy, kukurydzy, prosa, kanaru, słonecznika, lnu, konopi, dyni, ryżu białego i brązowego), ryby słodkowodne (różne gatunki) i morskie (śledzie, dorsze, makrele, flądry), jaja kurze czy mięso wołowe, ale także mniej oczywiste – papaje, koper włoski, bakłażany, bataty, orzechy brazylijskie, krewetki, ośmiorniczki, tran, drożdże. Pojawiają się też produkty bardziej wyszukane jak nasiona babki płesznika, suszone larwy jedwabnika, wodorosty morskie (takie używane do sushi), strąki tamaryndowca, aterynka śródziemnomorska, guma arabska czy specjalne glony Nannochloropsis i Tetraselmis (te dwie ostatnie pozycje ostatnie sprowadzane specjalnie z USA).
Czasem zdarzają się artykuły zupełnie zaskakujące jak piwo ciemne (dla motyli) czy wódka, czyli alkohol etylowy (do akwarium morskiego, jako „pokarm” dla koralowców i ukwiałów). Kupujemy też gotowe mieszanki i granulaty (łącznie ok. 37 ton rocznie) oraz całą gamę dodatków mineralno-witaminowych (w postaci tabletek, proszków lub płynów), a pewne z nich sprowadzane są dla niektórych zwierząt tylko z zagranicy. Od wiosny do jesieni codziennie do ZOO przyjeżdża ponad 1 tona świeżo skoszonej zielonki – z traw, roślin motylkowych i innych roślin łąkowych. Przez cały rok jako pokarm służą też duże ilości gałęzi drzew liściastych (w sezonie z liśćmi, a w zimę również bez), głównie wierzby, klonów, dębu, jesionu, topoli. Rocznie Warszawskie ZOO zużywa 54 tony słomy owsianej jako ściółki dla zwierząt i jako pokarmu dla naszych kopytnych. Jest poza tym ważnym składnikiem diety słoni i nosorożców.
A poniżej dla zobrazowania jadłospisu naszych zwierzaków przedstawiamy listę i roczne zużycie najważniejszych pokarmów:
Siano łąkowe – 260 ton (dla wszystkich zwierząt kopytnych)
Siano z lucerny – 10 ton (dla żyraf i liściożernych antylop)
Warzywa – ok. 140 ton, w tym: marchew 30 ton, ogórki 4,5 tony, kapusta pekińska 10 ton, papryka 3,6 tony, por 2,4 tony, buraki 2 tony, ziemniaki 2 tony, sałaty – rzymska, masłowa, lodowa – 6 tysięcy główek, dynia 2 tony, cykoria 4 tony, seler naciowy 3,5 tys. sztuk, koper włoski 1,3 tony, brokuł 2 tys. sztuk, bakłażany 680 kg, kalarepa 1 tona, jarmuż 1 tona, endywia 1 tysiąc główek (dla prawie wszystkich zwierząt),
Owoce – ok. 25 ton, w tym: jabłka 12 ton, gruszki 1,3 tony, banany 5,5 tony, winogrona 1,5 tony, arbuz 1,2 tony, owoce cytrusowe 450 kg, ananasy 600 sztuk, owoce sezonowe – truskawki, wiśnie, czereśnie, maliny, brzoskwinie, śliwki – 800 kg (dla małp, ptaków, niedźwiedzi),
Orzechy (włoskie, laskowe, brazylijskie, kokosowe, palmowe) – 800 kg (dla papug i małp),
Ryż – 3,5 tony (dla ptaków i małp)
Ziarno owsa – 7 ton, pszenicy – 3 tony, kukurydzy – 1 tona, prosa – 2,5 tony, słonecznika - 3 tony, lnu – 850 kg, pestki dyni – 350 kg (dla ptaków, małp, zwierząt kopytnych)
Ryby morskie: śledź – 13 ton, makrela – 2 tony dorsz – 1 tona, (dla fok, pingwinów i niedźwiedzi)
Ryby słodkowodne – 7 ton (dla ptaków, wydr i niedźwiedzi)
Owoce morza (krewetki, ośmiorniczki, małże, kalmary) – 1 tona (dla płaszczek morskich i rekinów)
Mięso wołowe – 20 ton (dla zwierząt drapieżnych)
Jaja kurze – 33 tysiące sztuk (dla ptaków, małp, zwierząt drapieżnych)
Bardzo ważnym elementem żywienia zwierząt drapieżnych, takich jak kotowate, psowate czy gady są całe zwierzęta – zoo zużywa rocznie 4 tony mrożonych królików, ok. 24 tysięcy myszy, 22 tysięcy szczurów i 4 tysiące przepiórek. Nie mniej ważne i wręcz niezbędne są owady, których zwierzęta w warszawskim zoo zjadają ogromne, wręcz niepoliczalne ilości, w przybliżeniu są to: larwy chrząszczy: mącznika 650 litrów, larwy drewnojada 400 litrów, świerszcze – ok. 400 kg, karaczany – ok. 50 kg, szarańcze – ok. 32 tysięcy sztuk!!!. Zjadają je liczne gatunki ptaków, gadów, płazów, małp oraz małe ssaki, np. surykatki, pancerniki.
Łukasz Różański, Kierownik Działu Żywienia Zwierząt